La Universitat i l’Escola d’Art Superior de Manises posen en valor la tècnica de la ceràmica a través d’obres de gran format
En el marc de les activitats del Dia Internacional de la Dona, el Centre Cultural La Nau inaugura hui dimecres, dia 7 de març, a les 20 hores, ‘Ceràmica en mans de dona’, una exposició organitzada per la Universitat de València i l‘Escola d’Art Superior de Ceràmica de Manises amb l’objectiu de reivindicar dos aspectes culturals: les possibilitats expressives d’un material, la ceràmica, relegat a un segon pla per l’entorn virtual en què estem immersos, i la necessitat permanent de subratllar el paper de la dona en el món de la creació artística.
L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Estudi General fins al pròxim dia 22 d’abril, està comissariada per María José Sanz, Pascual Timor i Carmen Ruiz, respectivament directora, vicedirector i antiga professora de l’Escola d’Art Superior de Ceràmica de Manises.
La Sala Estudi General acosta el treball creatiu de set ceramistes: Amparo Almela, Amparo Boluda, Carmen Sánchez, Myriam Jiménez, Rafaela Pareja, Supi Hsu i Teresa Guerrero, totes elles amb una dilatada trajectòria de premis. L’exposició s’ha presentat a La Nau en una conferència de premsa en què han intervingut el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, Pascual Timor i Carmen Ruiz.
[wp_ad_camp_2]
Segons que han explicat en la conferència de premsa, les artistes “han utilitzat la ceràmica per donar forma a sentiments i necessitats comunicatives mitjançant la creació d’obres delicades i subtils que provenen d’elles, i que es manifesten després d’un viatge assossegat, reflexiu i tranquil a l’interior dels seus tallers. Elles parlen calladament d’un viatge interior que desitgen compartir, a través de les seues obres, en esta exposició”. A les ceramistes, “els importa el món, la natura, els espais, els massissos i les obertures que es poden crear amb este material i les seues possibilitats artístiques en el sentit més ampli del terme”.
Les set ceramistes es caracteritzen per presentar enfocaments estètics diferents, però comparteixen dues qüestions: una dilatada trajectòria en la creació ceràmica i els materials utilitzats, que són el gres i la porcellana, amb un color dominant, el blanc.
Les obres exposades destaquen per l’heterogeneïtat. Algunes mostren la forma d’instal•lacions suspeses del sostre, fixades a les parets, murals o obra exempta. El procés de creació de les peces ceràmiques abasta una àmplia gamma de tècniques, que van des del torn fins al modelatge, passant per la construcció mitjançant planxes de fang per crear obres singulars plenes de significat.
La majoria de les obres presentades són de gran format, i conceptualment es podrien agrupar en instal•lacions, murals i obra exempta. L’element harmonitzador és la ceràmica, obtinguda principalment per la cocció de la pasta de porcellana i del gres. En total s’exposen 21 peces (cada artista proposa tres obres).
L’exposició es completa amb un acurat catàleg de l’exposició en la qual s’analitza l’obra de les set ceramistes amb les aportacions, entre altres, dels docents Carmen Sevilla i Feli Ruiz.
Fueten: ABC