El Consorci de Museus llança quatre noves convocatòries per a la selecció de 19 projectes artístics

La institució museística crea la convocatòria «Trajectories» per a la revisió de trajectòries d’artistes o col·lectius de llarg recorregut

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha llançat quatre noves convocatòries públiques, per a la selecció de projectes artístics per als pròxims anys 2018-2020.

Es tracta de la segona edició de les convocatòries «Escletxes» de producció artística i suport a la investigació, dirigida a creadors i que seleccionarà sis propostes artístiques; ‘V.O’ per a la selecció de sis projectes de comissariat i 365 dies VLC que triarà un projecte de comissariat durant un any, per a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme.

A elles se suma una convocatòria de nova creació i que a partir de l’any que ve omplirà de contingut la Sala Ferreres-Goerlich del Centre del Carme, a més d’altres sales de Castelló i Alacant: «Trajectories: convocatòria per a la revisió de trajectòries artístiques valencianes» que seleccionarà altres sis propostes.

 [wp_ad_camp_2]

Segons el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana,José Luis Pérez Pont «d’estes convocatòries eixiran la majoria de les exposicions que veurem en els pròxims tres anys tant en el Centre del Carme de València, com en les sales de Castelló i Alacant on el Consorci col·labora. En total se seleccionaran 19 projectes artístics amb una dotació de 440.000 euros».

A excepció de 365 dies que és anual, les convocatòries es publicaran cada dos anys. Estan dirigides tant a artistes com a comissaris, nascuts o residents en la Comunitat, en el cas d’Excletxes i 365 dies i en el cas de V.O i Trajetòries la participació està oberta a qualsevol persona que presente un projecte de comissariat.

Sobre Trajectòries Pérez Pont ha explicat que «cobrix una de les finalitats fonamentals d’esta institució com és impulsar el coneixement i la difusió de l’art contemporani valencià ajudant a construir el relat de l’art en la Comunitat Valenciana. La convocatòria busca una revisió en profunditat entorn de l’obra d’un artista o col·lectiu de llarga trajectòria, o d’una tendència artística, de la qual poden sorgir a més noves investigacions».

«Estes convocatòries, unides a les de perfil educatiu i social, constituïxen el nucli de la programació expositiva del Consorci de Museus i tenen com a fi últim millorar el context en què es desenrotlla l’art contemporani valencià així com contribuir a la professionalització del sector en la Comunitat» ha explicat Pérez Pont.

«Estes convocatòries donen resposta a la reivindicació que, durant anys, han mantingut les associacions professionals del sector de les arts visuals en la Comunitat Valenciana, especialment AVVAC i AVCA. En elles es contempla tant la remuneració dels artistes, com el reconeixement dels seus drets, a més de disposar d’una dotació econòmica per a la producció de l’obra» ha manifestat el director del Consorci de Museus.

Pérez Pont ha defés que «el model de gestió de la convocatòria pública en l’àmbit cultural garantix la igualtat d’oportunitats i la democratització en l’accés a les programacions dels museus públics, pensant especialment en els professionals d’Alacant, Castelló i València» i ha recordat que «a la primera edició d’Escletxes, V.O i 365 dies VLC es van presentar 190 projectes, d’estos es van seleccionar deu exposicions on la majoria dels artistes participants no havien exposat mai amb el Consorci de Museus».

«El Consorci de Museus en la seua labor a favor de la transparència fa públics els recursos econòmics propis emprats en la producció de cada una de les exposicions mostrant-ho tant en la sala com en el seu portal de transparència convertint-se en l’única institució museística a fer-ho fins al moment» ha conclòs el director de l’entitat.

Trajectòries

L’objectiu d’aquesta convocatòria és seleccionar sis projectes de comissariat que aborden en profunditat la trajectòria professional d’artistes o col·lectius amb una carrera reconeguda i en plena maduresa creativa, i contribuir, al mateix temps, a construir el relat de l’art contemporani a la Comunitat Valenciana.

Podrà optar a la convocatòria qualsevol persona, a títol individual o col·lectiu, que presente un projecte de comissariat.

Els projectes es podran veure al llarg dels anys 2018, 2019 i 2020 tant en el Centre del Carme de València, com en altres centres consorciats d’Alacant i Castelló.

La dotació econòmica per a cada un dels projectes és de 50.000 euros (5.000 euros, com a honoraris de comissariat, altres 5.000, per a l’artista o col·lectiu la trajectòria del qual es revisa; i 40.000 euros per al desenrotllament del projecte i la seua exposició).

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es constituirà un jurat integrat per José María Rosa, artista visual (a proposta d’AVVAC, Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló), Nekane Aramburu, directora d’És Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (a proposta d’AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art); Amador Griñó, Cap d’Exposicions del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (a proposta del Consorci de Museus) i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus (en delegació de la presidenta de la Comissió Cientifico Artística del Consorci de Museus).

El termini per a presentar projectes a «Trajectòries» finalitzarà el 30 d’octubre del 2017.

Escletxes

Es publica la segona edició de «Escletxes. Convocatòria de producció artística i suport a la investigació» per a la producció de sis projectes artístics inèdits.

La iniciativa va dirigida a artistes i col·lectius lligats a la creació contemporània, que presenten propostes que estiguen en via d’investigació i requerisquen d’un impuls econòmic per a la seua producció, havent de tindre com a objectius l’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació artística.

Poden optar a la convocatòria artistes, a títol individual o col·lectiu, nascuts/des o residents en la Comunitat Valenciana.

Els projectes seleccionats seran objecte cada un d’ells d’una exposició organitzada pel Consorci de Museus en el Centre del Carme (València), podent a més exhibir-se en altres centres consorciats d’Alacant i Castelló.

La dotació econòmica per a cada projecte serà de 15.000 euros (3.000 com a honoraris per als i les artistes participants i 12.000 destinats a la producció). Els costos derivats de l’organització de l’exposició o itineràncies aniran a càrrec del Consorci de Museus fins a un màxim de 10.000 euros.

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es constituirà un jurat integrat per María Cañas, artista multimèdia (a proposta d’AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló); Manuel Olveira, director del Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (a proposta d’AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art); Marina Nuñez, artista multidisciplinari (a proposta d’ACOA. Artistes Contemporanis Alacant) i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus (en delegació de la presidenta de la Comissió Cientifico Artística del Consorci de Museus).

El termini per a presentar-se a esta convocatòria finalitzarà el 2 d’octubre del 2017.

V.O.

L‘objectiu de la segona edició d’esta convocatòria és la selecció de sis projectes de comissariat, de caràcter inèdit, per a la realització d’exposicions durant els anys 2018, 2019 i 2020 en el Centre del Carme (València), podent a més exhibir-se en altres centres consorciats d’Alacant i Castelló.

Podrà optar a la convocatòria qualsevol persona, a títol individual o col·lectiu, que presente un projecte de comissariat.

Els projectes han d’abordar la creació artística contemporània i la innovació en els processos creatius, promovent la mobilitat de les produccions expositives i les diferents disciplines artístiques.

S’establix una dotació econòmica per a cada un dels projectes curatorials de 25.000 euros (3.000 euros, en concepte de comissariat i 22.000 euros per al desenvolupament del projecte i de l’exposició, en el que s’inclouen els honoraris d’artistes (el 15% d’este import).

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es constituirà un jurat integrat per Aurora Alcaide, investigadora i professora de la Facultat de Belles Arts de la Universidad de Murcia (a proposta d’AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló); Susana Blas, comissària i historiadora de l’art contemporani especialitzada en creació audiovisual (a proposta d’AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art); Paloma Navares, artista multi-disciplinaria (a proposta d’ACOA. Artistas Contemporáneos de Alicante) i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus (en delegació de la presidenta de la Comissió Cientifico Artística del Consorci de Museus).

El termini per a presentar-se a esta convocatòria finalitzarà el 2 d’octubre del 2017.

365 dies VLC

L’objectiu de la segona edició d’esta convocatòria és la selecció d’un projecte de comissariat, durant un any, per a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme (València). El projecte haurà d’incloure, a més de la programació expositiva, un programa d’activitats unit al mateix.

Podrà optar a la convocatòria tota persona resident o nascuda en la Comunitat Valenciana, que presente un projecte de comissariat, a títol individual o col·lectiu.

Les propostes abordaran la creació artística més contemporània. Es valorarà, així mateix, la introducció de nous formats expositius, les estratègies educatives per a aproximar al públic l’art contemporani, com a tallers i altres ferramentes de divulgació, investigació i participació ciutadana.

S’establix una dotació econòmica per al projecte curatorial de 90.000 euros (12.000 euros en concepte d’honoraris de comissariat i 78.000 euros destinats a la producció i realització del projecte, on estan inclosos els honoraris i/o els drets de propietat intel·lectual dels/les artistes (el 15% d’este import).

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es constituirà un jurat integrat per Joan Morey, artista visual (a proposta d’AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló); Piedad Solans, doctora en Història de l’Art i comissària d’exposicions (a proposta d’AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art); Rosalía Torrent, Professora titular d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló (a proposta del Consorci de Museus) i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus (en delegació de la presidenta de la Comissió Cientifico Artística del Consorci de Museus).

El termini per a presentar-se a esta convocatòria finalitzarà el 2 d’octubre del 2017.