També es pot veure l’exposició de fons documentals «Azorín. 50 anys» i «d’Atzur i Or. El silenci dels àngels», d’instruments musicals
El monestir de Sant Miquel dels Reis obri el 15 d’agost amb visites guiades gratuïtes per l’edifici que és Bé d’Interés Cultural i amb accés a les exposicions «Azorín. 50 anys» i «D’Atzur i Or. El silenci dels àngels».
Les visites no requereixen reserva prèvia i es disposen en dos torns, a les 12.00 hores i a les 13.00 hores. El recorregut és realitzat per un guia turístic que explica la història del monestir, que va ser ordenat construir pels virreis de València, Germana de Foix i el duc de Calàbria, Ferran d’Aragó, en 1546, sobre el monestir cistercenc «Sant Bernat de Rascanya». L’encàrrec va ser realitzat a l’arquitecte Alonso de Covarrubias i aquesta obra se situa entre les més importants del Renaixement valencià, encara que algunes peces com l’església es va construir en període barroc.
En la visita es recorre el claustre sud del monestir, l’església de Sant Miquel, la cripta on es guarden les restes de Ferran d’Aragó i Germana de Foix, l’escala claustral i la zona arqueològica del costat nord del monestir.
A més, es pot visitar l’exposició que amb motiu del 50 aniversari de la mort de l’escriptor Azorín es mostra en la sala d’exposicions. Un centenar de documents de l’escriptor alacantí i dels seus coetanis de la generació del 98 ens acosten a la figura i obra de José Martínez Ruíz.
Azorín és una de les principals figures de la Generació del 98 i compta amb una prolixa obra literària com ara novel·la, teatre, assaig i crítiques en revistes. En 1924 va ser elegit membre de la Reial Acadèmia Espanyola i en 1907 va ser diputat en les Corts Generals pel partit conservador.
[wp_ad_camp_1]
En l’exposició es mostren les seues primeres obres com ara «La voluntat» i les dedicades a ressaltar els paisatges i les tradicions de Castella com ara «Ànima Castellana», «Els pobles», «València» i «La ruta del Quixot», que està en edicions traduïdes en anglés, alemany i noruec. Com a assagista es mostren «Lope en silueta» i «L’efímer cine», i com a periodista la seua col·laboracions en el diari «Pueblo».
En l’exposició es pot escoltar la veu d’Azorín que parla sobre la creació literària en una recopilació de veus dels protagonistes de la Generació del 98 procedent del fons documental d’Ignacio Soldevila.
Una altra exposició que es pot visitar és ‘D’Atzur i Or. El silenci dels àngels’, que mostra les rèpliques dels instruments medievals que els àngels músics toquen en les pintures de la volta de la catedral de València.
L’any 2004 van ser descoberts a la catedral de València els frescs on dotze músics tocaven els instruments que l’any 2006 van ser reconstruïts per lutiers internacionals especialitzats: cércol de sonalls, arpa Saltiri, dulcema, flauta, flauta doble, òrgan portàtil, viola de mà, llaüt, viola amb arc, viela, arpa, dues gralles i dues trompetes.
Els instruments han trobat la seua llar permanent en el cor de l’església del monestir de Sant Miquel dels Reis perquè puguen ser admirats pels ciutadans i només s’interromprà l’exposició quan siguen usats en la interpretació del Cant de la Sibil·la Valenciana al mes de novembre.