EMPREMTES DE BOMBES EN EL PALAU DEL MARQUES DE DOS AIGÜES.

Acadèmia Valenciana de la Llengua  

Fa unes setmanes vaig parlar de les empremtes encara ben visibles de la caiguda d’una bomba llançada durant la Guerra civil prop de l’entrada a l’esglèsia de Sant Joan de la Creu del carrer Poeta Querol de València.

Els impactes de metralla d’aquella bomba van deixar unes empremtes permanents en les columnes i els esglaons de l’entrada d’aquesta església, ben visibles encara passats més de 80 anys d’aquell trist esdeveniment.

Aquell bombardeig va ser potser el més mortífer que va patir la ciutat durant la guerra. Una d’aquelles bombes va caure també molt a prop, en el carrer de la Pau, matant a diverses persones que es trobaven en una perruqueria. En total van ser 125 els morts compatibilitzats i 208 els ferits en aquell raid dut a terme pels bombarders de l’Aviazione legionaria italiana, aliats del bàndol de Franco, que tenien la seua base d’operacions a l’illa de Mallorca.

Aquell terrible bombardeig va afectar també a l’Hotel Inglés i al Palau del Marques de Dos Aigües, ambdós edificis veïns de l’esmentada església.

Hi adjunte a continuació una fotografia publicada en la premsa de València el dia posterior a aquell atac, on es poden apreciar els nombrosos danys causats per les bombes a la façana de l’Hotel Inglés:

I aci podeu veure els danys causats en la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües, sortosament no massa importants, ben al contrari dels produïts en l’hotel:


Si prestem una mica d’atenció i mirem “amb ulls curiosos” la façana del palau, encara serem capaços de descobrir algunes empremtes d’aquell bombardeig, no així en la de l’hotel, que va ser completament remodelada.

La majoria de les empremtes, causades per la metralla, en tractar-se d’un monument de rellevància, van ser reparades quan acabà la guerra.
En aquestes dues fotografies que hi adjunte a continuació, una d’elles pressa el dia següent del bombardeig i l’altra feta per mi mateix des d’aproximadament el mateix punt, s’hi pot apreciar dins del cercle roig el lloc precís d’alguns d’aquells impactes de la metralla sobre el Palau:


Alguns d’aquests impactes han sigut “reparats”, però altres no. Hi adjunte un parell de fotografies on es poden apreciar encara les empremtes d’aquella bomba:

I si mireu amb atenció u dels finestrals que es troben a peu de carrer, podreu descobrir-ne més marques que no van ser “reparades” desprès de l’atac. En les següents fotografies podeu veure on localitzar-les i el seu aspecte:

Passejant per Valencia

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *