Etnologia recupera els monstres de l’imaginari col·lectiu valencià amb motiu de Tots Sants

Del 17 d’octubre al 19 de novembre es realitzaran visites nocturnes a les sales del museu i contacontes i iniciatives didàctiques per a famílies

La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presenten una nova edició del cicle «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians» amb una programació d’activitats dirigides al públic adult i infantil. L’objectiu principal d’esta iniciativa resideix en reivindicar, a l’entorn de la festivitat de Tots Sants –moment molt influït per la festa nord-americana de Haloween–, l’existència en l’imaginari col·lectiu valencià de monstres propis com el Butoni, l’Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, a els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on estos personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.

[wp_ad_camp_1]

Davant la bona acollida que el programa va registrar l’any passat i les possibilitats d’este en el foment de la lectura i promoció de les biblioteques, el projecte es desenvoluparà també en escoles, biblioteques públiques i museus etnològics locals. Més de mig centenar de biblioteques valencianes ja s’han implicat amb el projecte i realitzaran tallers d’animació lectora.

El projecte ha estat inclòs al Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 «Llegim, llegim, llegim» de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana, i compta amb el suport del Servei de Formació del Professorat – CEFIRE Específic d’Infantil de la Conselleria d’Educació.

 

Per al disseny de les imatges dels personatges que integren el cicle s’ha comptat amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), on l’alumne Joel Miralles Meneses ha estat l’encarregat de realitzar les il·lustracions i el cartell de la campanya.

Visites nocturnes, contacontes i Dani Miquel

El programa ofereix un taller de contacontes per a les famílies durant els diumenges pel matí –del 22 d’octubre al 19 de novembre– i un taller per descobrir els monstres valencians per a col·legis en horari escolar, des del 17 d’octubre i fins al 17 de novembre.

A més, s’ofereixen altres cinc activitats. Crim al museu –del 28 d’octubre al 4 de novembre–, una visita nocturna de les sales permanents del Museu Valencià d’Etnologia que finalitzarà amb un banquet literari de por a la biblioteca del centre expositiu. Unes nits de teatre i misteri exclusives per al públic adult.

Diumenge, 29 d’octubre, es comptarà amb la representació teatral infantil La Maria no té por, organitzada pel SARC de la Diputació de València, en la qual el Butoni, el Banyeta, la bruixa Pinta, l’Home del Sac i altres personatges del terror valencià portaran el món màgic de les Espantacriatures.

El dimecres 1 de novembre el podcast «La Escóbula de la Brújula», un dels més descarregats sobre història, llegendes, misteris i llocs màgics, gravarà un programa especial des del Museu Valencià d’Etnologia sota el títol “¿Susto o muerte?”, dedicat a l’imaginari de la por i la mort.

Amb l’espectacle Iaieries a les sales permanents del museu, els majors del municipi de l’Alcúdia contaran a grans i menuts contes, històries, refranys, dites i cançons amb protagonistes fantàstics i parlaran de tot allò que els espantava quan eren xiquets, recuperant d’aquesta manera la importància de la transmissió oral. Aquesta activitat està organitzada pel popular Dani Miquel, al costat de Miquel Puig i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Alcúdia per al dissabte, 4 de novembre.

Així mateix, durant els dies 17 i 18 d’octubre es realitzarà una activitat formativa per a docents sobre el projecte Espanta la por!, organitzada pel Servei de Formació del Professorat – CEFIRE Específic d’Infantil. En la mateixa els interessats en conèixer l’imaginari de la por de la nostra cultura tradicional obtindran recursos didàctics per poder treballar posteriorment amb els seus alumnes.