La abdicació del rei i l’entrada franca dels francesos en Espanya

Tal dia com hui del any 1808, es produïx l’insurrecció en la ciutat de Valéncia en saber de la abdicació del rei i l’entrada franca dels francesos en Espanya.

En els escalons de la Llonja, Vicent Doménech “El Palleter”, llançà el seu crit d’independència contra les forces invasores francesas.

Vicent Doménech, “El Palleter” (* Paiporta, 1783 – + ¿), va ser un palleter de Valéncia, que declarà, en 1808, la guerra a Napoleó.

L’arribada a Valéncia de la notícia de la renuncia de Fernando VII a la corona espanyola en favor de José Bonaparte, va provocar diverses manifestacions entre el poble. Vicent Doménech, a l’espera que un gabinet es reunira per a prendre una decisió sobre l’assunt, agarrà una canya i posà un tros de la seua faixa roja en forma de bandera i una estampa de la Verge dels Desamparats i enarborant-la, marchà al mercat. En arribar a una botiga a on es venia el nou paper sagellat pel govern francès, agarrà un plec, el trencà i es posà damunt d’una cadira en mig de les escales de la llonja i declarà la guerra a Napoleó. Ad ell se li atribueixen les següents paraules:

«Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó. Vixca Fernando VII i mort als traïdors»

La gent es va dirigir al Palau del Real on es trobava el Capità General i varen conseguir la promesa d’entregar armes al poble per a la defensa de la ciutat. A continuació es varen dirigir al Palau de la Generalitat, on el franciscà pare Rico, va pujar al saló de sessions i va solicitar que es declarara l’estat de guerra i es decretara l’allistament general.

Poc més tard, el mariscal Suchet, va atacar el Regne de València, que passaria a mans de Napoleó.

El Palleter és la figura que s’ha utilisat reiteradament com a símbol d’insubmissió del poble valencià, especialment enfront dels poderosos i de les injustícies.

De Vicent Doménech no es va tornar a saber res més d’ell, en algun llibre es diu que se li va vore lluitar en les Torres de Quart, i fins i tot que seria ajusticiat pels francesos.

“El Palleter” ha passat a l’imaginari colectiu valencià, per ser el primer valencià que va alçar la seua veu contra els francesos i va llançar el crit d’independència, crit que hui en dia és conegut com el «Crit del Palleter»

En les imàgens veem l’escultura dedicada Vicent Domenech, obra d’Emilio Calandín Calandín instalada en la Av. de Guillen de Castro, just al costat de les Torres de Quart, en l’any 1966. Es tracta d’una obra en bronze, una miqueta major que el natural, que descansa sobre un basament de pedra, en el front de la qual resa la següent inscripció:

«Valencia a Vicente Domenech El Palleter. MCMLXVI»

i en la part superior l’escut de la ciutat. L’original en algeps es troba depositat en Convent de Santo Dumingo, i després veem “ El Grito de Palleter”. 1884. Obra de Joaquín Sorolla. Oli sobre llenç, 152 x 202 cm. Diputació Provincial de Valéncia. Este quadro va ser pintat per Sorolla per a concursar a la pensió de pintura en Roma que otorgava la Diputació de Valéncia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *