La Biblioteca Valenciana completa el «Calendario para el reyno de Valencia» de 1806 a 1930

El bibliòfil valencià Rafael Solaz ha donat els documents

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha completat el ‘Calendario para el reyno de Valencia’ amb els 93 exemplars que ha donat el bibliòfil valencià Rafael Solaz i que estan a disposició de tots els usuaris, tant a la seu de la biblioteca com a través de la Biblioteca Valenciana Digital.

El ‘Calendario para el reyno de Valencia’ proporciona 125 anys continuats de detalls sobre l’evolució de la ciutat amb els seus rituals i costums, que es publicava anualment des de 1806 fins a 1930. Aquesta publicació era un quadern de 8 o 10 fulls que es venia a preus molt assequibles i que forma part de la literatura popular valenciana.

Amb els nous números donats es completa la sèrie d’aquesta publicació que oferia notícies de ‘les festes de precepte’, d’aquelles en què es podia treballar si s’escoltava missa ‘abans o després de les labors’, dels dies que ‘es trauen ànimes del purgatori’ o dels dies que es pot menjar carn o s’ha de fer dejú.

 

També es donen altres informacions sobre dates i llocs de les fires i mercats del regne sobre l’any en curs, del de la creació del món, el diluvi universal o la població d’Espanya.

Les estacions de l’any amb les dates de començament, els eclipsis, les hores d’eixida i posta del sol i la lluna, i els fulls descriptius de mesos i dies amb el detall del santoral, són altres de les dades que figuren en les pàgines. Solen incloure també un text en vers anomenat invariablement «Juicio del año», en què un escriptor anònim fa en clau satírica la descripció i pronòstics de l’any.

 

[wp_ad_camp_1]