LA MISTERIOSA COLUMNA SOLITÀRIA DE L’AVINGUDA DEL CID DE VALÈNCIA.

Acadèmia Valenciana de la Llengua  

Si caminem per l’Avinguda del Cid, a l’altura de l’encreuament amb el carrer Dos de Maig, just en el límit municipal de València amb Mislata i Xirivella, ens trobarem amb una solitària columna d’aspecte hel.lènic situada en un xicotet jardí. Aquesta columna, malgrat el seu aspecte clàssic, no és antiga, sinó més bé recent.

A continuació podeu veure un parell de fotografies de la columna:

Cap indicació ens parla el seu origen o procedència. De fet ningú coneixia d’on procedia i com hi havia arribat fins a aqueix indret, fins que Tono Gimenez, infatigable caminant i fotògraf de València, la va trobar casualment fa un temps.

Tono, amb els seus indiscutibles coneixements sobre l’urbanisme i l’arquitectura històriques de la ciutat, va esbrinar el seu probable i sorprenent origen, després de comparar el seu aspecte amb fotografies antigues.

La columna, parcialment mutilada en la seua alçada, hauria pertangut al columnari circular de l’antic Mercat de les Flors subterrani que es va construir a la Plaça Emilio Castelar (actual Plaça de l’Ajuntament) en temps de la II República espanyola, segons projecte de l’aleshores arquitecte municipal, Javier Goerlich.

Ací podeu veure l’aspecte d’aquella plaça:

I ací podeu veure el columnari d’aquell Mercat de les Flors, en què he assenyalat una de les seues columnes. Si vos hi fixeu bé, el seu aspecte és idèntic al de la columna de l’Avinguda del Cid, per la qual cosa podem concloure amb seguretat que la “misteriosa” columna protagonista d’aquest apunt (o millor dit tros de columna, perquè no està sencera) formava part d’aquell columnari:

Aquell disseny de plaça fet per Goerlich, conegut popularment pel seu aspecte com “la tortada”, va ser inaugurat l’any 1933 i desaparegué el 1961, ja en època franquista, per donar pas a un aparcament de cotxes en la part central de la plaça.

Ací podeu veure com quedà el nou disseny franquista de la plaça, amb l’aparcament central com a protagonista:

En aquesta vista aèria de Google maps, podeu veure la localització exacta de la columna, per si vos abelleix passar per allà i veure-la:

Passejant per Valencia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *