Quan les Falles es van prohibir a Torrent

La ciutat de l’Horta Oest va estar deu anys sense monuments, entre 1957 i 1968, després que els fallers es rebel·laren la nit del 18 per no poder ballar

Va haver una vegada que les Falles es van deixar de plantar a Torrent. Es van interrompre durant deu anys. La nit del 18 de març de 1957 va haver una revolta insòlita que no s’ha repetit en cap municipi valencià. Va ser l’inici d’un final. Un veto que va estar vigent fins el 1968. Però, què va succeir aquella nit?

Tothom hi estava celebrant les festes falleres a les seues respectives comissions, a cadascuna de les sis que hi havia aleshores en esta població de l’Horta Oest: El Dominical, Avinguda Màrtirs, Plaça del Cabdill, Ramón i Cajal, Sant Roc i Toledo. Tot era normalitat, almenys, aparent, fins que algú va donar el crit d’alarma. «Va començar a córrer de boca en boca la prohibició de celebrar balls eixa nit», conta Voro Císcar, membre de la Comissió d’Estudis Fallers Torrentins (COMFET), en diverses publicacions i llibrets fallers.

En efecte, Císcar posa en relleu el paper del franquisme que, com és ben sabut, controlava tots els aspectes de la vida, tant pública com privada. Les Falles no eren excepció i més quan estes van caure enmig de la Quaresma. I és que els fallers es van sentir molt molestos amb eixa prohibició que, literalment, considerava que «els balls moderns eren perillosos per a la joventut», descriu el també cronista local. I com hi van reaccionar? Van tombar els monuments. Senzill.

A més a més, «uns matrimonis que tornaven de València afirmaven haver vist l’alcalde de Torrent ballant», narra Císcar, cosa que va provocar una «indignació general». Segons conta, les multituds de gent cridaven: «Anem a tombar les falles!». I així va ser. La tombà es va produir mentre els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Local havien iniciat «una persecució» als fallers rebel·lats, fins al punt, continua, de disparar a l’aire. No obstant això, es va poder calmar la població obrint els bars, amb beguda, vaja.

[wp_ad_camp_1]

El component de la COMFET explica a ARTS que va haver «un pacte de silenci» per part de les autoritats sobre eixe esdeveniment en el qual es va arribar a «tallar la llum de tota la població». En efecte, pocs documents van quedar i cap veí deia res al respecte. Com descriu Císcar, «els incidents, durant anys, van ser minimitzats». Això sí, cal tindre en compte l’època en què es vivia aleshores. I és que alguns intents dels mateixos fallers per a poder plantar falla, després de cinc anys, van quedar en fracàs. Governació Civil no ho va permetre.

Císcar apunta que un ple extraordinari que se celebraria per a tractar els fets i que, oficialment, no consta com a tal, sí que hi va succeir. No hi ha papers d’aleshores perquè, potser, la riuà d’octubre del mateix any se’ls va endur. Així i tot, segons ha pogut saber recentment el cronista, es va acordar no celebrar més Falles en aquella sessió, com a ordre des de Governació Civil.

Amb tot, els mateixos fallers que van tirar a terra les falles aquella nit del 1957, van ser els mateixos que van poder plantar la primera falla oficial ja el 1968, quan el règim franquista començava a obrir-se a poc a poc. I és que el règim estava tan present en tots el àmbits que allò que feia referència a «conflictes fallers» com a motiu del veto de les falles durant deu anys, era realment una obra de teatre titulada Dones…! Voleu petróleo o Torrent a fosques?. Era teatre en valencià, «el detonant», conclou Voro Císcar.