UN CURIÓS DETALL QUE ENS RECORDA ON S’UBICAVA LA MORERIA DE VALÈNCIA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En alguns apunts anteriors publicats en aquesta pàgina havia parlat del Portal de Valldigna, un “trench” o forat fet a l’antiga muralla islàmica l’any 1400 per facilitar la comunicació de la ciutat amb el barri on s’ubicaven els musulmans de la ciutat, es a dir, amb la moreria.

Aquest barri fou construït pels musulmans que van decidir quedar-se a la que era la seua ciutat abans de Jaume I, Madinat al-Balansiya, rebatejada com València arran de la conquesta cristiana.
Però, on es situava aquella moreria?

Si passegem per la plaça de Mossèn Sorell, per un costat del seu actual mercat, i alcem la vista cap a la façana d’un dels edificis que donen al propi mercat, descobrirem a l’altura d’un tercer pis un detall ben curiós: un rellotge solar fet de rajoles. Fins ací res d’especial.

Però el realment cridaner d’aquest rellotge és el fet que els números de les hores estan representats en grafia àrab. Aquest fet no sembla ser gens casual. L’actual plaça de Mossèn Sorell s’ubicava en ple cor de la moreria de València.

Hi adjunte a continuació un parell de fotografies de l’habitatge on podem observar aquest rellotge i del propi rellotge. En la primera fotografia podeu veure una cantonada del mercat, què vos ajudarà a situar-vos per poder-lo localitzar:

Passejant per Valencia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *