UN FUNICULAR QUE CREUAVA EL LLIT DEL TÚRIA, I ERA EL MÉS LLARG D’EUROPA.

Fa unes setmanes vaig publicar sengles apunts en què parlava de l’Exposició Regional celebrada en València l’any 1909. Aquell event, que va ser organitzat per l’Ateneu Mercantil i impulsat especialment pel seu president, Tomás Trénor Palavicino, va constituir un gran esdeveniment que representà per a la ciutat una importantíssima fita comercial, arquitectònica, urbanística i tecnològica.

En u d’aquells apunts havia parlat de l’escala mecànica que s’havia instal.lat en aquell recinte ferial, i que va ser la primera d’Espanya. Però aquesta no va ser, ni de bon tros, l’única novetat tecnològica que es va presentar en aquella Exposició.

Perquè per a permetre als visitants de l’Exposició passar d’un costat a l’altre del riu, s’hi va instal·lar un funicular de dues cabines. Aquelles cabines lliscaven penjades d’un cable entre dues torres metàl·liques instal.lades a banda i banda del llit del riu. La terminal d’arribada es trobava molt a prop de l’Arc d’entrada al recinte (del què vaig parlar també en un apunt anterior), just al costat d’on actualment es troba l’edifici de la Piscina València.

Aquest funicular es va conèixer amb l’original nom de “tramvia aeri”, i va ser considerat el més llarg instal.lat a Europa en aquell temps.

En la capçalera de l’apunt podeu observar una fotografia d’aquell “tramvia aeri”. A continuació podeu veure’n una altra, en què he encerclat en groc una de les dues cabines instal.lades, presa en el moment que estava travessant el riu. Al fons podeu veure també el pont del Real:

Passejant per Valencia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *