València usarà les deixalles de Mercavalència i la palla de l’arròs per a abonar els jardins

L’Ajuntament firma un convingut amb Agricultura que durarà un any i s’ampliarà si té èxit

[wp_ad_camp_2]L’Ajuntament de València i la Conselleria d’Agricultura han firmat hui un acord de col·laboració per a produir abonament natural a base de la fermentació de la palla de l’arròs i les restes orgàniques de Mercavalència. Es tracta d’un programa pilot que es preveu desenvolupar de manera més àmplia el pròxim any, en funció dels resultats.

L’acord ha sigut firmat este mateix matí per la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València i vicepresidenta del Consell Agrari Municipal, Consol Castillo; el regidor de Comerç i president de Mercats Centrals de Proveïment de València, Mercavalència, Carlos Galiana, i la consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián.

L’objectiu del conveni és, tal com han explicat els firmants, implantar un sistema d’economia circular que aprofite la palla de l’arròs que es genera en els arrossars del terme municipal de València i les restes orgàniques de Mercavalència, sota l’assistència tècnica dels tècnics de la Conselleria. La finalitat és produir un abonament natural provinent de la fermentació dels productes esmentats, que podrà ser utilitzat després en els camps de l’horta valenciana, així com en els jardins urbans. El conveni s’aplicarà durant un període d’un any.

Tal com ha explicat la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, l’acord «representa la comunicació que hi ha entre les diferents administracions i que, per primera vegada, l’agricultura i totes les qüestions relacionades amb ella estan en l’agenda política». Castillo ha reiterat que per al govern local l’agricultura «no era un punt més del nostre programa electoral, sinó un punt fonamental», i ha explicat que es «planteja des del tema de l’alimentació, la producció, la distribució, la generació de residus, i el tractament que es dóna a estos, així com les solucions que es plantegen per als problemes de canvi climàtic, que també es veu influït pels gasos que es deriven de la crema».

Per la seua part, el president de Mercavalència, el regidor Carlos Galiana, ha destacat el fet que el compostatge que s’obtinga amb les deixalles de Mercavalència i la palla de l’arròs «pot retornar als propis agricultors», «i tot el que beneficie a l’horta i als agricultors és benefici comú i per a Mercavalència». Galiana ha subratllat les nombroses possibilitats de la palla de l’arròs (de fet, ja s’ha presentat algun projecte en Mercavalència basat en este producte), i ha conclòs subratllant que «les administracions no podem romandre alienes als problemes que es plantegen».

Finalment, la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha destacat l’adopció de «esta solució consensuada i col·laborativa per a la qüestió de la palla de l’arròs». Des de la conselleria s’ha proposat enguany un calendari per a la reducció progressiva de la crema, donades a més les molèsties i efectes indesitjats que genera en la salut de les persones que viuen al voltant dels arrossars. «Hem consensuat amb el sector agrari un calendari per a evitar la concentració de les cremes: que estiga molt clar on i sota quina excepcionalitat fitosanitària es pot o no cremar. I al mateix temps hem assumit el compromís de buscar i trobar solucions alternatives per a la palla de l’arròs«. «I esta que hem firmat hui a través d’esta col·laboració és una eixida molt bona, que pot tindre un recorregut molt important a llarg termini», ha conclòs.

Els tres representants polítics han destacat que este conveni és un «exemple d’economia circular», i s’emmarca en les aportacions i conclusions impulsades la setmana passada per la Cimera d’Alcaldes celebrada amb motiu de València Capital de l’Alimentació Sostenible.